lauantai 6. heinäkuuta 2013

Yksi hytti jääkaapilla, kiitos! - Allergiaperhe risteilee



Kun autopilotti oli viimein asennettu, toteutimme lapsille antamamme lupauksen 'pallomerilaivasta'. Olimme nimittäin luvanneet palata Maarianhaminasta isolla laivalla kotiin, ja vaikka Maarianhamina jäi nyt toiseen kertaan, varasimme kuitenkin liput uudelle Viking Gracelle 24 tunnin risteilylle. Lähdimme siis Turusta keskiviikkoiltana ja palasimme takaisin torstai-iltana. Hytin varasimme Premium-luokasta, siinä ainoana oli jääkaappi jonka tarvitsimme esikoisen ruoille. Eikä ollenkaan huonompi vaihtoehto, tosi tilava ja kaunis hytti parisängyllä ja levitettävällä sohvalla ja mahtavalla näköalaikkunalla. Itse laiva oli tosi kiva, kompaktissa koossa kaikki tarvittava. Lapsille oli hyvin tekemistä, tanssitunnillakin käväisimme mutta musiikki oli lasten makuun liian kovalla.

Matka meni tosi kivasti, lapset olisivat asuneet pallomeressä ja TaxFreestä löytyi esikoiselle Lundmyr of Sweden -aurinkosuojauikkari pitkillä hihoilla ja shortseilla -40% alesta. Kotona perjantai-iltana kävimme kuitenkin pitkästä aikaa lääkärissä hengittelemässä Spiraa kun esikoisen laivalla alkanut astmakohtaus ei ottanut lauetakseen.

Kerroinkin täällä aikaisemmin miten meillä tulee aina olla mukana kaikki ruoat kun matkailemme esikoisen kanssa. Niin tälläkin kertaa. 'Kuivaruokaa' oli iso pussillinen ja kylmät ruoat isossa kylmälaukussa jonka tyhjensimme hytin jääkaappiin heti kun asetuimme taloksi. Olin tehnyt valmiiksi kaksi erilaista lämmintä ruokaa, niiden lisäksi mukana runsas määrä muutakin ruokaa ja välipaloja.

Meillä on mukana aina myös suuri lääkelaukku, jossa on astmapiippu + hoitava ja avaava astmalääke, Epipen, hydrokortison, antihistamiinit (kohtaukseen ja jatkuva lääkitys), kortisonitabletit, kyypakkaus, muut lääke- ja perusvoiteet, kuumemittari sekä pullot kuumelääkkeitä. Olisimme varmaan voineet pyörittää sivuapteekkia hytistämme käsin. Itseasiassa kaikki muuta paitsi kuumelääkkeet kulkevat lääkärinkin määräyksestä mukanamme aina, siltä varalta että lapsi syö/saa jotain epäsopivaa ja saa anafylaktisen kohtauksen tai muun ikävän allergiakohtauksen.

Ruoat söimme laivan ravintoloissa ja Premiumin hintaan kuului korkeamman tason aamiainenkin. Esikoisen ruoat kulkivat ateriolle kylmälaukussa. Täytyy muuten olla melko kovanahkainen ettei pane pahakseen niistä lukuisista tuijottavista katseista joita saimme, kun toinen lapsi söi aivan eri ruokaa kuin muut. Kyllähän se varmaan näyttää keljulta, kun toiset santsaavat aamupalabuffeesta ja yksi riipii AlproSoya-jogurtteja ja luontaisesti gluteenitonta leipää maksamakkaralla. Huomasin käänteleväni kaurajuoman etikettiä katsojien suuntaan siinä toivossa, että tajuaisivat kyseessä olevan ruokarajoituksen eikä minkään muun syrjimisoperaation.

Lapsi itse muuten listasi laivalla olon parhaiksi puoliksi mm. ravintolassa syömisen - eli ei ole väliksi se mitä on lautasella vaan se tunnelma ja paikka.

Nyt vietämme taas lyhyttä huoltotaukoa ja jatkamme sitten taas uusiin seikkailuihin. Tässä välissä on mietitty taas paljon oman asunnon ostoa, ja yksi aika kiva olisi kiikarissakin jos moni liikkuva palanen ensin asettuu kohdalleen. Toivotaan!


11 kommenttia :

  1. Mukavaa reissu teillä ja antaa toisten toljottaa, jos siltä tuntuu. Sympat vaan teille ja hyvä, että saitte astman vihdoin aisoihin. P.S. Kotiprojektista lisää infoa kiitos. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Infoa tulee kun asioita varmistuu! Nyt olisi kiikarissa yksi paljon työtä vaativa kohde, tosi mielenkiintoinen projekti, johon olisi tulossa mukaan myös tuttavaperheitä. Hommaa olisi kuitenkin valtavasti ja kustannukset vielä auki, joten tässä nyt rauhassa tuumaillaan ja laskeskellaan.

      Poista
  2. Kuullostaa täydelliseltä laiva matkalta , vähän shoppailua , ruokaa ja hyvin viihtyvät lapset...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se ruoka on ihan parasta. Erityisesti aamiainen. Nyt haaveilen, että päästäisiin miehen kanssa samanlaiselle reissulle, tai vaikka Tukholmaan, ihan kahdestaan!

      Poista
  3. meillä on ihan matkajääkaappi, en siis tiedä miten se menee kiinni, ehkä auton akkuun? tai pistorasiaan.. en ole koskaan kysynyt mieheltä :)
    nojoo, mutta sinne mahtuu kivasti tavaraa, nytkun lasten eväät ei täytä sitä niin sinne mahtuu hyvin kaikkien kylmässä säilytettäviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin on sellainen jossain jemmassa, olisi tarkoitus ottaa mukaan seuraavalle reissulle. Ei myöskään mitään mielikuvaa mistä se virtansa saa...

      Poista
  4. Sinänsä jännä että nykypäivänä kukaan enää jaksaa vahdata mitä toiset syö. Ikävää ja ärsyttävää toki mutta musta tosi outoa (okei tietysti jo ihan senkin takia että eihän se oikeasti muille edes kuulu mitä kukakin syö) koska nykyään on ihmisillä niin paljon ruokarajoitteita tai erityisruokavalioita. Kenellä allergian tai yliherkkyyden takia ja kenellä ihan omavalinteisesti. Aikalailla saa kyllä kytätä jos jokaisen ruoka-aineksia ihmettelee ja tuijottaa. Missä vaiheessa sitä itse ehtii syömäänkään jos niin pitää ihmetellä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi tietysti olla, että olen itsekin vähän herkkä tulkitsemaan ihmisten katseita, mutta kyllä erityisesti aamiaisella naapuripöydästä tutkailtiin meidän antimia... Nykyään ei onneksi sentään tarvitse hinkata puhtaaksi pöytää ja syöttötuolia ennen ruokailua, kuin silloin vauva-aikana. Silloin ne varmaan neurootikkona pitivätkin :-)

      Poista
  5. Hienosti te kyllä hanskaatte tuota allergiaelämää, hattua nostan! Ja parasta tietenkin, että lapsella oli kivaa vaikka eväät oli vähän erilaiset kuin muilla.

    Risteily on huippuohjelmaa lapsiperheille! :) Ja kotiprojekti kiinnostaa kovasti, tsemppiä siihen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Risteilyjen lapsiperheiden perusfunktio, eli pallomeri, ei onneksi ole muuttunut sitten oman lapsuuteni. Joka kerta sieltä kyllä käydään joku tauti hakemassa (tällä kertaa kesäflunssat), mutta hauskuusaste on aina yhtä korkea.

      Toivotaan, että kotiprojekti pian konkretisoituu! :-)

      Poista
  6. Cracella allergiaperheen elämä saatiin näyttämään Oscar aamupalalla NORMAALILTA. Rivissä kauramaito nordic, allpro soijamaitoa, laktoositon ja gluteenittomia PALJON. Oma annos valmistettiin huolella ja tarjoilija sanoi, et lomalla ollaan ja silloin ei riskiä epipenin tuikkaamisista oteta vaan nautitaan. Ei ainakaan meillä mitään kyttäilyä ja tuolle laivalle ei omia eväitä tarvita toisinkin tallinksiljalle. Allergiaperheen unelmakohde! Ps. Meillä on spira lääkärin reseptillä kotona adrenaliineineen ja neste ventolineineen. Pian lähdössä cracelle taas ja eksyin tänne kun katselin perhehyttikuvia kun ei tosiaan jääkaappia välttämättä tarvii kun buffet lihapullat aina mahdottomia ja munattomia ja gluteenitonta löytyy hyvin.

    VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa aina!